Laat het mij zelf doen


Is dat herkenbaar voor jou? Je kind groeit op. Hij of zij kan al heel veel zelf doen en jij hebt je kind geholpen om dit te kunnen. Vanaf het moment dat een kind geboren wordt en los is van zijn moeder, hebben wij als ouders maar een duidelijke wens en taak. Wij willen ons kind zelfredzaam maken, zodat het zelfstandig kan functioneren wanneer het, het ouderlijk huis verlaat.

En toch zie ik veel ouders zoeken naar de balans tussen het kind het zelf laten doen en het iets uit handen nemen. Dit begint al op zeer jonge leeftijd. Denk maar aan de baby die met zijn handjes grijpt naar de fles of naar een lepel wanneer het met de pot mee mag gaan eten. Een kind knoeit, smeert, gooit en viezerikt naar ons idee met eten. Dit is inderdaad wat kinderen doen, ze maken er zeker in het begin een knoeiboel van en toch... . Toch moeten we ze kans niet ontnemen om te ontdekken hoe het werkt hoe het kind het zelf voor elkaar kan krijgen om het eten van de lepel in zijn hand naar zijn mond te brengen. Je kind kan dit vrij snel onder de knie krijgen. Ach en hoe grappig zijn die eerste paar foto's van je kind onder de yoghurt. Hoe heerlijk is die trotse lach van je kind als jij hem aanmoedigt en prijst om zijn oefening.

Zo ook dit voorbeeld. Wil jouw kind ook zo graag zelf beslissen wat het aantrekt, gruwel jij af en toe ook zo van die combinaties, simpelweg omdat je denkt, dit kan toch niet? Geef hem of haar die ruimte binnen een kader. Je kind moet zelf gaan ontdekken of het zichzelf te warm of te koud heeft gekleed. Laat hem experimenteren met zijn eigen stijl. Zo zie je dat je kind oefent om zelf goede keuzes te kunnen maken. Je zult de meest grappige, hilarische of juist vreemde combinaties tegenkomen en toch je kind heeft het wel zelf gedaan.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen de ene keer is het makkelijker dan de andere keer om er niets van te zeggen of alleen voorzichtig advies te geven. Ik was mijn buurvrouw laatst echt dankbaar. Zij gaf mijn kind het compliment, dat mijn dochter verdiende, juist op die dag dat ik mijn eigen mening opdrong aan mijn kind. Met roze sterrensokken over een blauwe legging, een rokje erover met een t shirt zonder mouwen..., zucht... . "Wat zie jij er toch altijd origineel uit", zei mijn buurvrouw en ze meende het ook nog. Ik zag mijn meisje glimmen van trots. Ze dacht vast "Zie je nou wel die mama van mij die weet er niets van, ik ben juist hartstikke origineel". Dank je buurvrouw voor het compliment dat je haar gaf en de les die ik hieruit op stak.

Laat het mij zelf doen!

Hoe graag we onze kinderen of onze eigen ego's ook willen beschermen tegen pijn en weerstand, laten we onze kinderen vooral de kans geven zelf uit te vinden wat werkt en wat niet.

We mogen ze begeleiden, ondersteunen en adviseren als zij hier om vragen of wij ze vanwege gevaar tegen zichzelf in bescherming moeten nemen. Laat hen lieve ouders en verzorgers, LAAT HET HEN ZELF ONTDEKKEN. Zo creëren we kinderen met zelfvertrouwen en eigenwaarde en dat is het beste geschenk dat wij ze kunnen geven om zelfstandig te kunnen functioneren!!

#zelfredzaam #eigenwaarde #trots #zelfvertrouwen

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us