Complexe uitdagingen

Een writersblock? Nou ja in ieder geval terug van weggeweest. Het afgelopen jaar is er veel gebeurd in privésfeer. Mijn lief kreeg vrijwel uit het niets ineens te maken met gezondheidsklachten en dit heeft een behoorlijke impact gehad op ons dagelijks functioneren.

Ineens waren daar dagelijkse ziekenhuis- en fysiotherapeutische bezoeken en naast alle fysieke ongemakken, waren er ook de psychische uitdagingen. Gelukkig hebben we samen de boel weer aardig op de rit gekregen en zijn we gewend geraakt aan het leven dat onvermijdelijk bestaat uit dealen met dat wat er is, ook als het niet smooth gaat.

Wat ik zeker ook een uitdaging vond was dat we moesten kijken wat voor onze 8- jarige dochter en haar schoolse vaardigheden een goede weg is om te bewandelen. Onze dochter zit op het Montessori basisonderwijs. Deze vorm van onderwijs houd in oorsprong iets meer dan binnen het reguliere onderwijs, rekening met de individuele ontwikkeling van een kind. Zo is onze dochter in goed overleg met haar leerkrachten destijds van groep 1 naar groep 3 gegaan. Zij heeft dus 1,5 jaar in plaats van 2,5 jaar gekleuterd. Onze dochter had een goede klik met de kinderen uit groep 2 en in combinatie met haar leerstijl besloten wij, dat zij zich waarschijnlijk beter zou ontwikkelen te midden van haar peergroep en dus mocht zij mee naar groep 3. Echter vanaf haar eerste toetsuitslagen tot aan haar toetsuitslagen groep 5 afgelopen zomer, zagen wij andere resultaten dan haar dagelijks functioneren deed vermoeden. Dat schepte verwarring, maar school onderstreepte dat ook zij de eerder gemaakte keuze, de juiste vonden. Mijn dochter toont zich over het algemeen ijverig, zelfstandig en nieuwsgierig. Waren wij haar dan niet aan het overschatten en zo onbedoeld aan het pushen? Haar methodegebonden toetsen waren gemiddeld en school en wij hielden daarbij rekening met het feit dat zij bijna een jaar jonger is dan haar groepsgenoten. Toch was er elke keer na de toetsen de onzekerheid bij ons als ouders, hoe gaan we om met dit hiaat? Daarnaast zagen wij het afgelopen jaar een meisje dat af en toe last had van buik- en hoofdpijn. Hoewel school er niet direct de noodzaak van inzag (en dat begrijp ik uit hetgeen mijn dochter laat zien in haar werkhouding) besloten wij om haar nu drie jaar over de middenbouw te laten doen. Een goede basis leggen is belangrijk, het is net zo belangrijk als dat wij willen dat een kind sociaal emotioneel aansluiting vind bij gelijken. De keuze om haar nog een jaar groep 5 te moeten laten doen vond ik moeilijk. In de eerste plaats omdat ons kind door ons in een positie word 'gedwongen' en in de tweede plaats omdat er nu eenmaal ook de buitenwacht is die er van alles vindt. Wat dat laatste gegeven betreft, hadden we al eerder met dat bijltje gehakt, maar het is best lastig om weg te blijven bij verdedigingen, uitleggen en discussiëren over gemaakte beslissingen. Gelukkig gaat het nu weer beetje bij beetje beter met ons meisje. We zien nu haar faalangst die zij heeft ontwikkeld, doordat wij haar onbedoeld op haar tenen hebben laten lopen. Jammer is het wel, dat zowel wij, als school haar niet hebben geholpen vanaf het begin met haar 1-0 achterstand ten opzichte van de kinderen die wel alle basisonderdelen in de kleuterbouw hadden behandeld. Wij zijn ervan uit gegaan dat onze dochter met haar werkhouding en leervermogen zichzelf wel zou redden en dat voelt als een ernstige tekortkoming van mijn ouderschap. Het is alsof je je kind in het diepe laat zwemmen en zegt nou die beweegt zo goed die leert het zwemmen zelf wel. Als die verwachting aan je gesteld wordt, dan denk je als kind misschien wel; "Ik doe maar alsof ik het begrijp". Mijn dochter kwam een heel eind, maar uiteindelijk viel zij gelukkig door de mand. Nu kunnen we haar helpen en zien we dat zij zich cognitief beter op haar plek voelt in groep 5. Wat is het ouderschap toch een prachtige en complexe uitdaging, ook als je kindercoach bent van beroep! Wat is mijn boodschap? Ik heb opnieuw gezien hoe belangrijk het is om te volgen en ik hoop dat andere ouders door het lezen van deze blog dat ook weer mee krijgen.


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us